(ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLERATION)
EPD belgesi , bir başka adıyla çevresel ürün beyanı belgesi ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkan çevresel etkilerin, şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde iletişimini sağlayan, bağımsız doğrulanmış ve tescil edilmiş belgedir.
Çevresel Ürün Beyanı Belgesi Nasıl Hazırlanır?
Çevresel Ürün Beyanı, EPD®, ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkan çevresel etkilerin, şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde iletişimini sağlayan, bağımsız doğrulanmış ve tescil edilmiş belgedir.
“Tip 3 Çevresel Beyanlar “ olarak bilinen EPD belgeleri ISO 14025 standart takip edilerek ve Uluslararası EPD Sistemi veya IBU Sitemi gibi platformların yayınlamış oldukları yönetmelikler uyarınca hazırlanırlar.
(Epd)Çevresel Ürün Beyanı Belgesi Neden Önemlidir?
• EDP belgeleri tam olarak 2013 yılından bu yana talep edilmeye başlamıştır. Bu belgeler Avrupa Yapı ürünleri Yönetmeliği tarafından istenir. Çevresel Ürün Beyanı Belgelerinin EN 15804 uyumlu olması gerekir.
• Üretim esnasında yapılan işlemlerin sürdürülebilir olduğunu gösteren işaret “CE” olarak geçer. Bu işarete bazı ürünlerin üzerinde rastlamış olmanız olasıdır. İşareti gördüğünüz ürünler üretimde kaynakların sürdürülebilir olduğunu ispat etmiş olur.
• Bina olarak bir kullanım varsa, kullanım alanları ön plana çıkar. Binalarda EPD belgeleri nice göstergeleri belirler. Bu tür göstergeler arasında su tüketimi, enerji, karbon ayak izi gibi detaylar bulunur.
• Yapı ürünleri konusunda hizmet veren yerler bu belgeler sayesinde çevreye olan hassasiyetlerini göstermiş olur.
• EPD konusunda ülkemizde en puan almak için alınması gereken belgeler arasında LEED, DGNB ve BREEM yer alır. Bunlar yeşil bina sertifikalandırma sistemleridir.
• Eko tasarım konusu, bu manada yaklaşım temelinin oluşmasına neden olur.
• EPD belgelendirmesi için LCA çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar sayesinde kurumlar, tedarik süreci ya da üretimdeki çevresel kaynaklı faktörleri inceleme şansına sahip olur.